Blog > Komentarze do wpisu
Kulebiak z kapustą

Składnki:

Ciasto:                           Farsz:

  • ½ kg mąki 2 dkg obgotowanych,pokrojonych,suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła                  1/2 kg kiszonej kapusty
  • ¼ l mleka                         2 małe posiekane cebule
  • ½ łyżeczki cukru             1/4 kostki masła
  • 2 dkg drożdży                  10 dkg gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka soli                 1 jajo
  • 1 jajo                                sól,pieprz



  • Przygotowanie:
  1. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Drożdże wymieszać z 1 łyżką letniego mleka, cukrem i odrobiną mąki, dodać pozostałe mleko, jajo i sól, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką. Po ½ godzinie dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać, aż przestanie kleić się do rąk. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

    Cebule zeszklić na maśle. Dodać odciśniętą, posiekaną kapustę i grzyby, dusić około 40 minut. Dodać śmietanę, pieprz i sól, farsz wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 200°C.

  2. Ciasto rozwałkować, pokroić na kawałki, na każdy nałożyć porcję farszu, zwinąć, skleić, ułożyć na natłuszczonej blasze, pozostawić do wyrośnięcia. Kulebiaki posmarować rozmąconym jajkiem i piec około ½ godziny.

  3. Kulebiak z kapustą
sobota, 01 stycznia 2011, grabcia12
Tagi: kulebiak

Polecane wpisy